E-ticaret endüstrisine olan rağbet her geçen gün daha da artmakta. Eskiden lüks oluşuyla dikkat çeken çevrimiçi alışveriş, şimdi ise neredeyse zorunluluk haline geldi.
Birçok genç ise günümüzün önde gelen endüstrilerinden olan e-ticarete, sıfırdan nasıl başlayacağını öğrenmek istiyor.
Peki, E-ticarete sıfırdan nasıl başlanır?
E-Ticaret iş modellerini araştırmak en kritik adımdır. Bu adımı atlayarak hareket etmek bizi hata yapmaya sürükleyebilir.
Hizmet tabanlı sektörlerde; dijital ve fiziksel ürünler buzdağının sadece görünen kısmıdır.
Ne satacağınıza karar vermeden önce iş modellerini araştırmanız ve fikir sahibi olmanız gerekmektedir.
Müşterilere göre bir e-ticaret sitesinin yüzlerce ürün ve kategoriyle dolu olması içinden çıkılması zor, can sıkıcı bir durum.
Büyük bir bütçeniz yoksa ve karlı bir e-ticaret sitesi işletmeyi umuyorsanız niş pazarınızı belirlemeniz gerekmektedir.
Nişinizi seçmek bu aşamada atacağınız en önemli adımdır. Seçtiğiniz alanda aktif çalışan başarılı şirketleri belirleyip takip ederek sürece başlayabilirsiniz.
Rekabetin olmaması genellikle pazarın da olmadığını gösterir.
Rekabetin yoğun olduğu, aşırı kalabalık bir nişten ise uzak durun. Yapmak istediğiniz işin detayına inmelisiniz, ne kadar spesifik olursanız o kadar az rekabetle karşı karşıya kalırsınız.
İş modelinizi ve nişinizi belirledikten sonra artık ürün arama adımına geçebilirsiniz.
Ürün hakkında düşünmeden önce hedef kitlenizi düşünmelisiniz. Hedef kitlenizi tanımıyorsanız insanların ürününüzü satın almasını da beklememelisiniz.
Tam olarak kaç kişilik bir hedef kitleniz olduğunu bilmelisiniz.
Yansıtmak istediğiniz imajı ve hizmet verdiğiniz müşteriyi kitlesini belirledikten sonra sıra ürün fikirleri üretmeye gelmektedir.
Yatırım yapmadan önce ürünü dikkatlice değerlendirmeli, ürün hakkında çıkan sorunları çözmek için ürünü test etmeli ve ürün hakkında bir fikir edinmelisiniz.
E-ticarete sıfırdan nasıl başlanır? E-ticarette nasıl başarılı olunur? Gibi sorular kafanızı kurcalıyorsa, kimliğinizi ve ürünlerinizi yansıtan bir marka oluşturmanız gerekmektedir. Kurumsal kimliğinizi belirlemek bu alanda size oldukça kolaylık sağlayacaktır. Marka kişiliğinizi oluşturmadan önce atılması gereken adımlar;
Sitenizin adı ile işletmenizin yasal adının aynı olması gerekmez, fakat tutarlı olması gerekir. Kurumsal kimliğinizin ve nişinizin marka adınıza uygun olduğundan emin olmalısınız.
İşletmenizin yasal olarak faaliyet gösterebilmesi için lisans alması gerekir. Yönetmelikler ülkeden ülkeye, sektörden sektöre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle işletmenize yönelik lisanslama kurallarını anlamak çok önemlidir. Kendi bölgenizin, sektörünüzün gereksinimlerini araştırmanız ve uygulamanız gerekmektedir.
Ülkemizde alınması zorunlu olan vergi numarası sayesinde, vergiyi doğuran olayların kayıt altına alınması kolaylaşmaktadır.
Bir çevrimiçi mağaza işletmek için olsa bile bazı işletme lisanslarını ve izinlerini almanız gerekmektedir. Hangi tür lisanslara ihtiyacınız olduğunu öğrenmeli ve çalışmaya başlamadan önce ruhsatlarınızı onaylatmanız gerekmektedir.
E-ticaret işinde rekabet oldukça fazladır. Bu nedenle sattığınız ürünleri oluşturmak için kullandığınız malzemelerde en iyi kaliteyi ve fiyatı bulmak sizin için oldukça önemlidir. Uzun vadeli ve güvenilir bir satıcı bulana kadar araştırmaya devam etmelisiniz.
Logo tasarımınız inanılmaz sanatsal ve çok orijinal olmak zorunda değildir. Ancak nişinizdeki başka bir işletme tarafından kullanılmadığından emin olmanız gerekmektedir.
Markanızın renklerini, kullanacağınız görselleri ve kullanacağınız yazı tiplerini dikkatlice düşünmelisiniz. Unutmayın ki ürünleriniz ve sizin hakkınızda çok şey ifade edebilmektedir. Hatta ziyaretçilerinizin sitenizde alışveriş yapma şeklini bile etkileyebilmektedir.
Hedef pazarınızı, ürün nişinizi ve marka kimliğinizi belirledikten sonra sıra, iş planınızı kağıda dökmek, başlangıç bütçenizi, kredi ihtiyaçlarınızı ve aylık giderlerinizi belirlemektedir.
Bir işletmenin en önemli yönü finansal yönüdür. İşletmenizin gelirlerini ve giderlerini planlamanız gerekmektedir. Kar marjını hesaplayamamanız sizi başarısız kılacaktır.
İş planlama aşaması aynı zamanda; personel, ürün tedariği, lojistik ve pazarlama bütçeniz gibi detayları da planlamanız gereken aşamadır. Kullanabileceğiniz tüm mevcut finansal kaynakları değerlendirdiğinizden emin olmalısınız.
Bu yönetimin amacı; işletmenin kar oranını arttırmak için stok maliyetlerini en aza indirgeyerek stok seviyesini belirlemek, müşteri hizmet kalitesini en yüksek seviyeye çıkarmak, verimi yüksek bir üretim sürecini amaçlar. Hiçbir e-ticaret sitesi sağlam bir strateji olmadan başarılı olamaz, bu yüzden envanter yönetimini iyi bir şekilde yapmak gerekmektedir.
E-ticarete sıfırdan nasıl başlanır?, En iyi e-ticaret sitelerinin ne gibi farkları vardır? diye düşünüp duruyorsanız, En iyi e-ticaret sitelerinin çevrimiçi pazarlamaya büyük yatırımlar yaptıklarını bilmelisiniz. Dijital pazarlama endüstrisinin nabzını tutmak ve pazarlama ipuçlarından yararlanmak için pazarlama haber bültenlerine abone olabilir veya dijital pazarlama podcastlerini dinleyebilirsiniz.
Neyi ve nasıl satmaya karar verdiğinizde ilk adım bir e-posta listesi oluşturmaktır. Web sitenize üyeliği ücretsiz yaparak, abone kazanmak için bir sosyal medya kampanyası başlatın veya giriş ücretinin müşterilerinizin e-posta adresi olduğu bir çekilişe ev sahipliği yapın.
Eşantiyon dağıtmak iyi bir pazarlama taktiğidir. Eşantiyonlar, marka varlığınızı ve ürün görünürlüğünüzü arttırma özelliğine sahiptir.
Bir e-posta listesi oluşturmak birlikte çalışabileceğiniz bir grup sıcak müşteri adayı kazandırır ve satış sürecini kolaylaştırır.
Tüketicilere e-posta yoluyla kupon ve içerik sağlamak markanızı akıllarında tutmanıza, satışları arttırmanıza ve güvenilirlik oluşturmanıza yardımcı olur.
Müşterilerden sık sık bilgi isteyerek yeni blog yazılarınızı onlara gönderebilirsiniz.
Müşteri hizmetleri ve ürün kalitesi ile ilgili sorunlarına hızla yanıt vererek iyi ilişkiler kurmaya çalışın. Her zaman bir sonraki satışınıza odaklanmanız da son derece önemlidir.
Sitenizde trafiğin nerede ve nasıl aktığına bakın. Mağazanız müşteri çekiyor ancak hiçbir şey satmıyorsa her sayfayı dikkatlice optimize ederek ve ürün listelemelerinize yakından bakarak satış huninizdeki eksiklikleri giderin. Bu göreve yardımcı olması için Google Analytics’i kullanabilirsiniz. Satış sürecinin her adımını izlemenize yardımcı olabilecek araçlar vardır, onlardan faydalanabilirsiniz.
Marka varlığınızı arttırmak için bağlı kuruluş pazarlamasına bakabilir, ayrıca blog takipçilerinize inceleme karşılığında ürününüzün ücretsiz bir örneğini sunabilirsiniz. Bu sayede bloğun takipçileriniz ürününüzden haberdar olmuş olur.
Tüketici saygısını ve güvenini kazanmanın kolay bir yolu da geri bildirim istemektir. Her ürüne dürüst bir inceleme isteyen ve şirketiniz için iletişim bilgileri sağlayan bir kart ekleyebilirsiniz.
-Yukarıda E-ticarete sıfırdan nasıl başlanır? sorusunu madde madde işledik. Artık harekete geçebilirsin!